Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch

De collecties moderne keramiek en sieraden van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch zijn van wereldfaam, van werk van Picasso, Chagall en Fontana tot het nieuwste Dutch design. Sinds de jaren tachtig staat het museum bekend om de vormgevingstentoonstellingen; sinds 2017 richt het museum zich volledig op het verzamelen en presenteren van design.

Bijzondere vormgeving centraal

In de historische binnenstad van Den Bosch ligt sinds 2013 het nieuwe Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch. Blikvangers zijn bij binnenkomst de bijzondere trap van Bierman Henket architecten en de golvende wanden in de entreehal van Humberto en Fernando Campana. Deze maken gelijk duidelijk dat hier gaat om een museum waar bijzondere vormgeving centraal staat.

Sieraden en keramiek

Het museum onderscheidt zich met een internationale programmering op het gebied van vormgeving, keramiek en sieraden. Met een zaal van maar liefst 700m2 op de eerste etage is er veel ruimte voor de wisselende tentoonstellingen. De presentaties van de collectie op de tweede etage verrassen door de bijzondere vormgeving.

De kern van de collectie van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch wordt gevormd door sieraden en keramiek van kunstenaars en vormgevers uit de 20e en 21e eeuw. Kunstwerken van onder anderen Pablo Picasso, Marc Chagall en Lucio Fontana, design van Gijs Bakker en Hella Jongerius, maar ook werk van jonge, veelbelovende ontwerpers worden in steeds wisselende presentaties getoond.

Een van de beste museumwinkels

Sinds de jaren tachtig heeft het museum een naam opgebouwd met tentoonstellingen van vernieuwende vormgeving en jong talent, zoals de eerste museale solotentoonstellingen van Wieki Somers (2008), Maarten Baas (2010), Scholten & Baijings (2011), Formafantasma (2014) en Nacho Carbonell (2016). Met ingang van 2017 richt het museum zich volledig op het verzamelen en presenteren van design.

Het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch vormt samen met Het Noordbrabants Museum het Bossche Museumkwartier: twee musea onder één dak rondom een prachtige stadstuin - met één ticket te bezoeken. De gezamenlijke museumwinkel werd al eens omschreven als één van de beste museumwinkels van Nederland met een ruim aanbod van kunstboeken, design en unieke cadeaus.