Museum Boijmans Van Beuningen

Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen is een veelzijdig en eigenzinnig museum dat al ruim 165 jaar in het hart van de havenstad Rotterdam is gevestigd. Het museum laat de bezoeker grasduinen door de Westerse kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen tot nu.

Eigenzinnige verzamelaars

Museum Boijmans Van Beuningen is ontstaan vanuit de passie van eigenzinnige verzamelaars. Volg het ontstaan van het impressionisme en modernisme via kunstwerken van Monet, Van Gogh en Mondriaan. Droom mee met de surrealisten zoals Dalí en Magritte en bewonder de bijzondere Popart collectie met werken van Warhol en Lichtenstein. Vergeet tijdens uw bezoek zeker het Prentenkabinet niet. De uitgebreide collectie tekeningen en prenten behoort tot de wereldtop met werken van kunstenaars als Leonardo da Vinci, Rubens, Rembrandt en Goya.

Design in Boijmans

Het museum is ook dé plek voor vormgeving en design en toont de mooiste designcollectie in Europa. Van middeleeuwse kannen en glas uit de Gouden Eeuw tot de meubels van Rietveld en hedendaags Dutch Design. Voor bezoekers is er altijd wat nieuws te beleven en te zien door de wisselende tentoonstellingen. Design en mode zijn geregeld te zien.

De succesvolle tentoonstelling 'The Future of Fashion is Now' (2014) toonde de mode van de toekomst met ontwerpen van gerenommeerde vernieuwers als Viktor&Rolf, Hussein Chalayan en Iris van Herpen. Zij kijken met een kritische blik naar het huidige modesysteem en komen met innovatieve oplossingen en frisse ontwerpen op het raakvlak van mode en kunst. In 2015 toonde ‘Design Derby: Nederland – België (1815 -2015)’ de hoogtepunten van 200 jaar vormgeving in Nederland en België. Vijfhonderd objecten uit de twee buurlanden waren te zien, variërend van zilver, glas, keramiek en affiches tot meubels, mode en auto’s.


 

Een idee dat een verschil maakt

Elke drie maanden wordt in de ‘Design Column’ een onderwerp uit het nieuws uitgelicht in een kleine tentoonstelling. De column is een plek waar de kracht van de verbeelding spreekt en nieuwe ideeën zichtbaar worden. Ontwerpers en kunstenaars zijn bij uitstek geïnteresseerd in experimentele verbeelding. Eigenzinnig als ze zijn, zien zij dingen vaak net anders en kunnen zij veranderingen in gang brengen.