Maritiem Museum Abraham Fock
- Genomineerden
Maritiem Museum Abraham Fock
- Genomineerden
Het Maritiem Centrum ‘’Abraham Fock’’ in Hollum staat al 33 jaar in het teken van het Amelander reddingswezen, en de Paardenreddingboot in het bijzonder. In het centrum zijn permanente tentoonstellingen en wisselexposities te vinden met maritieme thema’s. Het museum is gebouwd rondom het oude boothuis, waar de motorreddingboot “Abraham Fock” als pronkstuk wordt gehuisvest. Daarnaast hangt hier het materiaal van de voermannen, de walploeg en de bemanning van de Paardenreddingboot.
De Amelander Paardenreddingboot, een levende traditie
Als er vroeger een schip in nood was werd de reddingboot door tien paarden vanuit het boothuis naar het strand gebracht. Vervolgens lanceerden acht paarden de reddingboot in zee. In 1979 voltrok zich een ramp! Door een samenloop van omstandigheden konden de paarden niet tijdig losgekoppeld worden van het onderstel en werden ze meegetrokken in zee. Alle acht paarden verdronken. Een grote schok voor alle eilanders. De verdronken paarden werden begraven in de Amelander duinen en dit paardengraf is nu een monument.
Einde van een tijdperk
Van 1824 tot 1988 werden paarden op Ameland ingezet bij het reddingswerk. Niet alleen verrichten de paarden trouwe diensten, ook vele dappere eilanders waren dag en nacht bereid de zee op te gaan om mensen in nood te redden. In 1988 werd de Paardenreddingboot vervangen door een moderne boot, met een vaste ligplaats in de haven. Voor de Amelander bevolking was dit besluit niet zo logisch als het lijkt. Ameland, reddingboot en paarden horen nu eenmaal bij elkaar. En zo ontstond het idee dat de Paardenreddingboot behouden moest blijven, maar dan in de vorm van demonstraties voor het publiek. De Stichting ‘Paardenreddingboot Ameland’ werd opgericht. Eén van de belangrijkste drijfveren van de Stichting is het in stand houden van deze levende traditie.
Onze droom: de instandhouding van de Amelander Paardenreddingboot
Inmiddels vinden er zo’n 12 demonstraties per jaar plaats, waarbij jaarlijks tienduizenden toeschouwers aanwezig zijn. Ruim 50 vrijwilligers zorgen er niet alleen voor dat de demonstraties goed en veilig verlopen, zij verzorgen ook het onderhoud van de “Abraham Fock”, de bootwagen, het materiaal en het museum. Onze droom is het in stand houden van deze prachtige traditie voor de volgende generatie, en deze ook in de toekomst vrij toegankelijk te houden voor publiek. Wij hebben er vertrouwen in dat dit kan, maar hiervoor zal er o.a. geïnvesteerd moeten worden in paarden, boot, materiaal en de opleiding van nieuwe vrijwilligers.
Maritiem Museum "Abraham Fock"
Oranjeweg 18
9161 CC Hollum
0519 542 737