Genomineerde 2022
Centraal Museum

Oudste stadsmuseum van Nederland

bezoeker Centraal Museum.jpg

Het Centraal Museum Utrecht bestaat al sinds 1838 en is het oudste stadsmuseum van Nederland. Het voormalig klooster en de militaire stallen rondom de fraaie binnentuin geven ruimte voor spraakmakende tentoonstellingen. De missie van het museum is om de blik van de bezoeker te verruimen door kunst en cultuur. De uiteenlopende collectie bestaat uit beeldende kunst, design, mode en stadsgeschiedenis en geeft mogelijkheden om onze bezoekers nieuwe perspectieven te bieden die vaak een link hebben met actuele thema’s.  

 

Museum voor iedereen

De wens is dat iedereen zich thuis voelt in het museum. Er wordt daarom gezocht naar nauwe en duurzame samenwerking met lokale en (inter)nationale partners en bewoners uit de stad. Ook luisteren we naar vertegenwoordigers uit wijken en gemeenschappen die we nu niet bereiken. Dat leidt tot gezamenlijke programma’s als De Wijk Centraal en Centraal Laat en samenwerking met Queer Film Festival, Le Guess Who!, Keti Koti en meer.

 

De Wijk Centraal

Met De Wijk Centraal probeert het Centraal Museum de drempel voor een museumbezoek te verlagen voor Utrechters die niet vanzelfsprekend een museum bezoeken. Focus ligt op Kanaleneiland, Overvecht en Leidsche Rijn. We brengen het museum naar deze wijken toe met workshops voor bewoners, muurschilderingen en activiteiten in jongerencultuurhuizen en bibliotheken, waarbij deelnemers kennismaken met kunst en cultuur in het Centraal Museum. Zo maken we niet alleen programma's voor alle bewoners van Utrecht, maar ook met alle Utrechters.


Onze droom: een nieuwe collectiepresentatie voor iedereen

In 2023 willen we zo laagdrempelig mogelijk een nieuwe collectiepresentatie lanceren. Dat doen we onder meer door vier informatielagen waarin we ook digitaal inzetten. Daarnaast presenteren we De Column in samenwerking met onze stadsredactie, gevormd door bewoners uit de wijken. Ook geven we passanten en buren een inkijkje in de kunst met ons Raamwerk, een video-installatie aan de buitenkant van het museum en de wisselsokkel op het plein voor het museum.
 

cm2016_030 cm met terras cafe centraal Ernst Moritz.jpg
Centraal Museum 2.jpg

Centraal Museum
Agnietenstraat 1
3512 XA Utrecht
030 236 2353
 

info@centraalmuseum.nl
www.centraalmuseum.nl

logo-centraal museum.png

 

Vorige winnaars