Mauritshuis

Den Haag

Droom Mauritshuis: 'Onze wereldberoemde collectie kent nog vele geheimen en die willen wij heel graag delen met het publiek. Dit jaar maakten we de resultaten bekend van een internationaal opgezet onderzoek naar het Meisje met de Parel. Nu is onze droom om het enorme schilderij van Paulus Potter, De Stier, één van onze topstukken, in oude glorie te herstellen onder leiding van restaurator Abbie Vandivere. Als we de Museumprijs winnen, dan organiseren we een bijzonder project rondom deze all time favorite: de uitgebreide restauratie zal in het openbaar plaatsvinden, waardoor er zoveel mogelijk mensen van kunnen genieten. En natuurlijk hopen we dat dit schilderij, waarvoor vele bezoekers speciaal naar het Mauritshuis komen, ook zíjn geheimen zal prijsgeven’.

Het Mauritshuis in Den Haag heeft een topcollectie schilderijen van Hollandse en Vlaamse meesters uit de 17e en 18e -eeuw. Kunstwerken van wereldberoemde schilders als Vermeer en Rembrandt hebben al bijna 200 jaar hun plaats in het indrukwekkende historische pand, naast het Haagse Binnenhof. De collectie van ongeveer 850 kunstwerken behoort, samen met die in het Rijksmuseum, The National Gallery in Londen en de Gemäldegalerie in Berlijn, tot de vier belangrijkste ter wereld.

 

Vóórdat Het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer het Mauritshuis binnenkwam, was dit hét schilderij waar je als bezoeker het museum voor ging bezoeken: De Stier van Paulus Potter uit 1647. Wat De stier zo bijzonder maakt, is het feit dat Potter op dit grote formaat zoiets gewoons als een stier weergaf – dat was ongekend. En dat hij – ondanks dat formaat – veel aandacht besteedde aan de kleinste details, zoals de leeuwerik in de lucht, het zonlicht op de wei, de vliegen rond de stierenrug en de snorharen van de koe.

 

Maar De stier is aan restauratie toe – de laatste keer dat een restaurator het schilderij behandelde was 50 jaar geleden. Vooral de prachtige lucht boven de stier, de koe, de drie schapen en de skyline van Rijswijk is in slechte conditie en beschadigd tijdens eerdere behandelingen. De restauratie zal in drie fases gebeuren: een vooronderzoek en een technisch onderzoek (2021) en de uiteindelijke restauratie (2022-2023). Met de nieuwste onderzoeksmogelijkheden kan de originele schildertechniek van Paulus Potter beter worden begrepen. Het is de droom van het Mauritshuis om één van de beroemdste en grootste schilderijen in de collectie voor de ogen van het publiek weer te laten stralen.

Video

 

 


Mauritshuis
Plein 29
2511 CS Den Haag
+31 (0)70 302 34 56
www.mauritshuis.nl
mail@mauritshuis.nl