Museum Volkenkunde

volken_sm.jpg

Open blik op de wereld

Museum Volkenkunde is een museum over mensen, en staat, als één van de oudste volkenkundige musea ter wereld, midden in de actualiteit. Een wandeling door het museum opent je blik op de wereld: van Bali tot Guatemala, van Oceanië tot de Noordpoolgebieden en van Mekka tot Djenné. Met innovatieve digitale projecten zoals het Deshima kamerscherm, grote succesvolle tentoonstellingen zoals AZTEKEN, verrassende expo’s zoals First Americans, vernieuwende publieksprogramma’s, toonaangevend wetenschappelijk onderzoek en vele internationale samenwerkingsprojecten maakt Museum Volkenkunde de collectie en kennis daarover voor iedereen beschikbaar. Zo inspirereert het museum tot een open blik op de wereld en dragen het bij aan wereldburgerschap. Dat is de missie. In Museum Volkenkunde ontdek je dat iedereen op de verschillen na, hetzelfde is: mens. 

 

Toegankelijke museumverzameling

Het delen en toegankelijk maken van de museumverzameling en de kennis daarover is een belangrijke drijfveer van de organisatie. Dat doet Museum Volkenkunde met grote, spraakmakende exposities, kleine verrassende galerijtentoonstellingen en uiteenlopende activiteiten: van creatieve workshops tot verhalenvertellingen en interactieve lezingen; zo wordt een verbinding aangegaan met de bezoekers. 

 

Digitaal openbare collectie 

Innovatief is het museum op het gebied van digitaal en onlineprogrammeren. Op die manier wordt de collectie en de kennis daarover on-demand en waar ook ter wereld beschikbaar en is er interactie mensen waar ook ter wereld. Voorbeelden hiervan zijn de befaamde online lunchcolleges, de spectaculaire 3D animatiefilm in het Zonnesteen-theater in de actuele expositie: AZTEKEN en sinds eind september: de Deshima Experience rondom het Keiga Kamerscherm. Museum Volkenkunde heeft zich als doel gesteld de komende jaren het digitaal openbaar maken van de collecties verder voort te zetten en uit te breiden.

  

Droom Museum Volkenkunde: Een digitaal toegankelijk museum, overal en voor iedereen
We zijn een museum over mensen en culturen van de hele wereld. Achter elk voorwerp zitten individuele verhalen, menselijke verhalen. Onze droom is om deze wereld van voorwerpen en verhalen, net als bij het voor de Museumprijs genomineerde Deshima-kamerscherm, samen te voegen en digitaal toegankelijk te maken voor iedereen, waar ook ter wereld. We dromen ervan nog meer voorwerpen en verhalen digitaal toegankelijk te maken. 

 

 

3.-Azteken-Tentoonstelling-meerdere-bezoekers.jpg
2.-Keiga-Kamerscherm-met-bezoeker-en-mobiel.jpg
header_volkenkunde.jpg

Museum Volkenkunde
Steenstraat 1
2312 BS Leiden
Telefoonnummer: 088 - 0042 800

info@volkenkunde.nl

www.volkenkunde.nl

Museum-Volkenkunde.jpg

Vorige winnaars