Genomineerde 2022
Stadsmuseum Harderwijk

Marius v Dokkum 2019 02.jpg

Sterk geworteld

Midden in het historische centrum ligt Stadsmuseum Harderwijk. En op steenworp afstand de dependance, het Marius van Dokkum Museum, het enige geregistreerde museum in Nederland van een levende kunstenaar. De musea zijn sterk geworteld in Harderwijk en mét Harderwijk.

 

Kunst en geschiedenis in een historisch gebouw

Stadsmuseum Harderwijk (anno 1952) is gevestigd in een sfeervol historisch gebouw. Sommige delen van het pand dateren uit de middeleeuwen. Sinds 2013 ontwikkelde Stadsmuseum Harderwijk zich tot een verrassend museum met inspirerende kunsttentoonstellingen. En met een levendige, vaste presentatie van de stadsgeschiedenis. Op de begane grond krijgen lokale kunstenaars een podium. Deze exposities zijn vrij toegankelijk. Iedereen kan zo binnenlopen; welkom!

 

Samenwerking

De echte geschiedenis ligt in de stad zelf. Daarom trekt het museum de verhalen door naar de stad, met twaalf bronzen beelden van kunstenaar Natasja Bennink. De beelden sluiten aan bij gasten in Pension Harderwijk|kamers vol verhalen. Dit is een interactieve presentatie in het museum. Door de ogen van de pensiongasten komt het verleden van de stad tot leven.

 

Gastvrij en bruisend

Bezoek ook zeker het Palingmuseum en het Bottermuseum met Vischafslag. Samen vertellen ze de visserij- en Zuiderzeegeschiedenis. Beide musea hebben collecties in bruikleen van het Stadsmuseum. Waarom? Omdat die daar het best tot hun recht komen. Ook een aanrader: de Grote Kerk. Het Stadsmuseum organiseert en faciliteert de openstelling. Met de audiotour hoor je het verhaal van de unieke, beschilderde gewelven. Op de Vismarkt staat het laatste authentieke vissershuisje, uit 1756. Ook al zo´n unieke plek, beheerd door Stadsmuseum Harderwijk.

 

Iets drinken kán in het museumcafé. Maar het horeca-aanbod is bewust kleinschalig. Liever verwijzen we je naar een van de goede horecagelegenheden in de stad. Zo doen we dat in Harderwijk.

 

Onze droom: een nieuw pand voor nóg meer verbinding

Het gaat goed met Stadsmuseum Harderwijk! Na de recente renovatie en herinrichting van het Stadsmuseum is het nu de beurt aan het Marius van Dokkum Museum. Dit museum opende in 2018 de deuren en is zo succesvol dat het uit z’n jasje is gegroeid.

We dromen van een ruim gebouw in het centrum van Harderwijk, een pand waar iedereen welkom is. Van de allerkleinste museumbezoekers die met (groot)ouders op bezoek komen, tot grote groepen scholieren die meer willen leren over ons museum. Het nieuwe pand willen we ook (fysiek) toegankelijk maken voor alle bezoekers, zodat iedereen zich bij ons welkom en gezien voelt. Daar kunnen we het prijzengeld van de VriendenLoterij Museumprijs 2022 goed bij gebruiken.
 

Tuin Stadsmuseum 03.jpg
2021-stadsmuseum-Harderwijk-7254.jpeg
Stadsmuseum Harderwijk.jpg

Stadsmuseum Harderwijk
Donkerstraat 4
3841 CC Harderwijk

0341 414468

info@stadsmuseum-harderwijk.nl

www.stadsmuseum-harderwijk.nl

615b08e931066_logo-96x281-stadsmuseum.png

 

Vorige winnaars