De genomineerden zijn bekend en de stembussen staan open: de BankGiro Loterij Museumprijs 2019 is van start! Dit jaar zijn de genomineerden door de jury gekozen in de categorie 'meest publieksvriendelijke museum'. Tot en met 8 mei kan het publiek stemmen op Museum Rotterdam, Stedelijk Museum Schiedam en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Het museum met de meeste stemmen ontvangt € 100.000 en stemmers maken kans op een reis naar New York voor twee personen!

De culturele publieksprijs vindt dit jaar voor de twaalfde keer plaats en staat in het teken van het meest publieksvriendelijke museum. De drie genomineerden zijn door een vakjury geselecteerd. De komende weken bepaalt het publiek welk museum de BankGiro Loterij Museumprijs 2019 wint én welke museumdroom in vervulling gaat:

Droom van Museum Rotterdam: Stadsmakers-lab voor kinderen
Paul van de Laar, directeur Museum Rotterdam: “Onze droom is het ontwikkelen van een Stadsmakers-lab voor kinderen. Samenwerken aan een betere stad door een open en zeer toegankelijk museum te zijn voor alle Rotterdammers. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen!”

Droom van Stedelijk Museum Schiedam: een stadsplein als ontmoetingsplek
Deirdre Carasso, directeur Stedelijk Museum Schiedam: “Als wij de Museumprijs winnen dan maken we ons plein net zo gastvrij en verrassend als het museum. Een stadsplein, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.”

Droom van het Van Abbemuseum in Eindhoven: een plek waar iedereen zich thuis voelt
Charles Esche, directeur van het Van Abbemuseum: “Het Van Abbemuseum in Eindhoven droomt ervan een plek te zijn waar iedereen zich thuis voelt – ongeacht achtergrond, levensbeschouwing, gezondheid, leeftijd of gender. Met 100.000 euro kunnen we de impact van het project de Werksalon vergroten. Hierin werken we met diverse groepen mensen samen om ook hun perspectief een gezicht te geven in het museum. Zo wordt het Van Abbemuseum leuker, interessanter en vooral herkenbaarder voor meer mensen.”

Op 17 mei maakt de organisatie bekend welk museum de meeste publieksstemmen heeft gekregen en de winnaar is van de BankGiro Loterij Museumprijs 2019.

Lees meer over de Museumprijs

Jouw stem kan een reis naar New York waard zijn!