Door Saskia Bak, directeur van het Fries Museum

Sinds onze nominatie bekend is, is het een groot feest. We hebben het gevierd met alle vrijwilligers en medewerkers en een leuk filmpje gemaakt. We zijn zo trots op onze nominatie. Zelfs onze bezoekers zijn trots, een jonge bezoeker verwoordde het prachtig: “dit museum is zo leuk, zelfs ouders hebben hier plezier!”. Als we winnen, dan zetten we de prijs natuurlijk in om nog veel meer mensen te inspireren met de Friese cultuur.

Het hele museum is aan het stemmenwerven geslagen, en ook familie, buren en kennissen helpen mee. Onze campagnefamkes delen op de vrijdagmarkt voor het museum flyers uit, waarbij ze veel kleurrijke figuren tegenkomen. Van winkelende dames die uitgelaten roepen dat ze allang hun stem hebben uitgebracht tot een kunstenaar die enthousiast een opsomming maakt van alle mensen die hij al heeft laten stemmen. Het is leuk om in gesprek te komen met iedereen die ons museum een warm hart toedraagt.

Ondertussen proberen we onze nominatie zo veel mogelijk onder de aandacht te brengen. Piets Weer was vorige week bij ons! Uiteraard hebben we Piet ook direct laten stemmen. We mobiliseren bekende Friezen en zelfs Grutte Pier heeft zich opgeworpen. Op social media voeren we actief campagne en we krijgen ontzettend veel leuke reacties van onze trouwe volgers. En in ons museum wordt natuurlijk druk gestemd. Zo druk zelfs, dat we elke dag om sluitingstijd niet dicht kunnen omdat er nog mensen in de rij staan voor de stemiPads!