Nieuws

Handen uit de mouwen voor Science Centre Delft

 

Door: Michael van der Meer (Directeur Science Centre Delft)

Het was even wakker worden! Verzonken in mijn werk nam ik een telefoontje aan, en hoorde met een half oor de mededeling dat Science Centre Delft genomineerd is voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2018. Even later drong het tot me door dat het hier ging om DE nationale Museumprijs met die grote vis van 100.000 euro! 

Wij stonden meteen in campagnestand, maar maken wij wel een kans? Science Centre Delft is van de drie genomineerden verre weg de kleinste instelling. De voorlichtingsbijeenkomst voor de genomineerden stelde ons wat meer gerust, in het verleden waren wel vaker juist de kleine instellingen de winnaar van de Museumprijs en bovendien reageerde iedereen enthousiast op onze droom.

Onze droom
Als wij winnen gaan wij het prijzengeld besteden aan het realiseren van een state-of-the-art RobotLab. Science Centre Delft – als onderdeel van de TU Delft – doet wat de universiteit doet, en dat betekent dat alles echt is. Als het over robots gaat, werk je met of bouw je echte robots en leer je die te besturen. Zodoende investeren wij in een RobotLab en zorgen wij ervoor dat een breed publiek en leerlingen hiermee kunnen werken, er inzicht in krijgen en de toepassing of nut ervan gaan inzien. Ook wordt er aandacht besteed aan de beperkingen van robots en het programmeren ervan.

Radio-interview
Maar nu eerst campagne voeren en dat is even wat anders dan achter je computer zitten. Wij zijn een klein team van 15 personen die nog eens in deeltijd werken, dus voor iedereen is het handen uit de mouwen! En dat deden we. Het was al gauw chaos en een puinhoop, maar uiteindelijk hebben wij een hele campagne op touw gezet die varieert van filmpjes van ambassadeurs op Social Media, posters in elk café en restaurant in Delft tot het fysiek stemmenwerven op de markt en de aula van de TU Delft campus. Gelukkig pakken andere media het ook op. Niet alleen verschenen we in de lokale kranten berichten, vorige week was ik te gast bij Radio Delft en kon zo een kwartier lang Science Centre Delft promoten!

 

Directeur van Science Centre Delft, Michael van der Meer (l), te gast bij Radio Delft
Directeur van Science Centre Delft, Michael van der Meer (l), te gast bij Radio Delft