Nieuws

Maritiem Museum Rotterdam wint BankGiro Loterij Museumprijs

De BankGiro Loterij Museumprijs 2018 is gewonnen door het Maritiem Museum Rotterdam. Het Maritiem Museum liet de twee andere genomineerde techniekmusea, GeoFort in Herwijnen en Science Centre Delft, achter zich. Ruim 113.500 mensen stemden op de publieksprijs. Een record. Daarmee is de BankGiro Loterij Museumprijs dit jaar de grootste culturele publieksprijs.

Door het winnen van de prijs krijgt het Maritiem Museum de titel ‘Museum van het Jaar 2018’ én een bedrag van 100.000 euro. Hiermee kan zij haar museumdroom realiseren: een interactieve techniekwerkplaats die de oude en nieuwe haven samenbrengt.

Vrijdagmiddag, op Internationale Museumdag, werden de medewerkers van het Maritiem Museum in hun museum verrast door de organisatie van de BankGiro Loterij Museumprijs.

Museumdroom komt uit 
Directeur Frits Loomeijer kan zijn geluk niet op: “We zijn Museum van het Jaar geworden - wat geweldig! Toen de vakjury ons nomineerde voor de BankGiro Loterij Museumprijs, was dat al een hele grote eer. Het thema techniek gaat ons aan het hart: het was fantastisch om bevestigd te zien, dat dit werd opgemerkt en beloond met een nominatie. Dat we nu ook nog zoveel stemmen hebben gekregen van het publiek, is ongelooflijk. We zijn hier ontzettend blij mee en gaan het bedrag van € 100.000 besteden aan een spannende, interactieve werkplaats in onze museumhaven. Zodat we nog meer mensen enthousiast kunnen maken voor maritieme techniek!”

Grootste culturele publieksprijs
In deze elfde editie van de BankGiro Loterij Museumprijs werd een recordaantal van 113.570 stemmen uitgebracht. Maritiem Museum kreeg 42.477 stemmen (37,4%), nog nooit eerder haalde een museum zoveel stemmen. De twee andere genomineerden, Science Centre Delft en GeoFort in Herwijnen kregen respectievelijk 38.984 (34,3%)  en 32.109 (28,3%) van de stemmen.

BankGiro-Loterij-Museumprijs-2018-uitreiking-Maritiem-Museum-Rotterdam-2.jpg
De medewerkers van het Maritiem Museum Rotterdam worden verrast met 100.000 euro en de titel 'Museum van het Jaar'
BankGiro-Loterij-Museumprijs-2018-uitreiking-Maritiem-Museum-Rotterdam-3.jpg
V.l.n.r.: Adriana Esmeijer (directeur Prins Bernhard Cultuurfonds), Frits Loomeijer (directeur Maritiem Museum Rotterdam), Mirjam Moll (manager Promotion & Platform Museumvereniging), Margriet Schreuders (Hoofd Goede Doelen BankGiro Loterij)