Nieuws

Naturalis Biodiversity Center wint BankGiro Loterij Museumprijs 2020

 

De BankGiro Loterij Museumprijs 2020 is gewonnen door Naturalis Biodiversity Center. Met een overtuigende 47% van de publieksstemmen sleepte het museum de prijs in de wacht, die dit jaar als categorie ‘Achter de schermen voor het voetlicht’ had. Door de prijs te winnen ontvangt het museum in één klap 100.000 euro. Daarmee kan het zijn droom realiseren: de bouw van een professionele studio, waarmee het museum een nog breder publiek kan bereiken. In totaal werden er dit jaar 84.176 stemmen uitgebracht.

Woensdagmiddag werd Naturalis verrast middels een liveverbinding met de studio van de 5 Uur Show. De andere twee genomineerden, het Mauritshuis in Den Haag en Eye Filmmuseum in Amsterdam, eindigden met respectievelijk 35% en 19% van de stemmen.

Museumdroom komt uit
Edwin van Huis, algemeen directeur Naturalis Biodiversity Center: “Wat geweldig dat zoveel mensen op Naturalis hebben gestemd. Bedankt! Nu kunnen we onze droom verwezenlijken en nog veel meer mensen bereiken. Dankzij de BankGiro Loterij Museumprijs kunnen we een professionele studio bouwen. Hiermee brengen we onze onderzoekers, hun kennis en hun verhalen altijd tot in de huiskamer en in het klaslokaal. Zo kunnen we nog veel meer mensen verwonderen en raken en onze passie voor de natuur overbrengen. Als mensen de natuur in hun hart sluiten, zullen ze er ook beter voor zorgen. En dat is nu harder nodig dan ooit!”

Grootste publieksprijs voor musea in Nederland
De BankGiro Loterij Museumprijs, uitgereikt sinds 1990, is de grootste publieksprijs voor musea in Nederland. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Eerdere winnaars zijn: Stedelijk Museum Schiedam (2019), Maritiem Museum Rotterdam (2018), TextielMuseum Tilburg (2017), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum in Leeuwarden (2015) en Klok & Peel Museum Asten (2014).

V.l.n.r.: Romkje de Bildt (Prins Bernhard Cultuurfonds), Mirjam Moll (Museumvereniging), Jeroen Branderhorst (BankGiro Loterij), Edwin van Huis (Naturalis) en Corine van Impelen (Naturalis). Fotocredits Roy Beusker Fotografie.
V.l.n.r.: Romkje de Bildt (Prins Bernhard Cultuurfonds), Mirjam Moll (Museumvereniging), Jeroen Branderhorst (BankGiro Loterij), Edwin van Huis (Naturalis) en Corine van Impelen (Naturalis). Fotocredits Roy Beusker Fotografie.
Foto_2_-_Naturalis_Biodiversity_Center_wint_BankGiro_Loterij_Museumprijs_2020.jpg
Naturalis Biodiversity Center wint BankGiro Loterij Museumprijs 2020. Fotocredits: Roy Beusker Fotografie.

Vorige winnaars