Nieuws

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam wint VriendenLoterij Museumprijs 2022

Publieksfavoriet krijgt 100.000 euro voor realisatie museumdroom

Amsterdam, 1 december 2022 - Het Scheepvaartmuseum is de winnaar van de VriendenLoterij Museumprijs 2022, met dit jaar het thema 'beste buur'. Met een overtuigende 40 procent van de publieksstemmen toonde Het Scheepvaartmuseum zich de publieksfavoriet.

Dankzij het winnen van de prijs, verzekert het museum zich van een bijdrage van 100.000 euro om zijn museumdroom te realiserenDe andere twee genomineerden, het Centraal Museum uit Utrecht en Stadsmuseum Harderwijk, eindigden met respectievelijk 32 procent en 28 procent van de stemmen op de tweede en derde plaats.

Thema van het jaar: ‘beste buur’
De Museumprijs heeft ieder jaar een ander thema. Dit jaar staat de prijs in het teken van ‘Beste Buur’. Een museum heeft een sociale positie in de directe omgeving en functioneert op verschillende manieren als buurtgenoot richting omwonenden, richting collega-instellingen in de buurt, richting organisaties en bedrijven en richting de lokale overheid.

Verrassingsmoment
Vandaag werd Het Scheepvaartmuseum verrast door Cathelijne Broers, directeur van Prins Bernhard Cultuurfonds en Koffietijd-presentatrice Loretta Schrijver. Tijdens een lunch werden de directie en een aantal vrijwilligers opeens geconfronteerd met deze prachtige uitslag van de eindronde.

Het Scheepvaartmuseum heeft de afgelopen weken met een mooie campagne het publiek opgeroepen om op het museum te stemmen. Dat was duidelijk een geslaagde oproep want ze mogen zich terecht de winnaar van 2022 noemen. De verrassing en de uitreiking is te zien op 2 december in de uitzending van Koffietijd, van 10.00 tot 11.00 uur op RTL4.

Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds: “De VriendenLoterij Museumprijs zet de musea in de spotlights. Met het thema beste buur laten musea zien dat ze veel meer zijn dan een plek met een tentoonstelling. Het is de plek waar mensen graag samenkomen en waar voortdurend samengewerkt wordt, met bedrijven, instellingen, vrijwilligers en bewoners uit de buurt; een museum verbindt!”

Tekst gaat verder onder dit videoverslag dat Shot of Culture van de bekendmaking maakte:

Museumprijs 2022: and the winner is... het Scheepvaartmuseum!

Museumdroom wordt werkelijkheid
Het Scheepvaartmuseum wil zich met de Vriendenloterij Museumprijs nog meer inzetten voor de buurt. Ze willen watersport-activiteiten op het water organiseren, bijles in het museum mogelijk maken en met buurtgenoten eten op het Open Plein in het museum.

Michael Huijser, directeur Het Scheepvaartmuseum, reageert enthousiast op het winnen van de prijs. "We zijn echt ongelofelijk verrast maar blij verrast! Het Scheepvaartmuseum heeft het motto ‘water verbindt werelden’ en nu kunnen we echt die werelden met elkaar verbinden. Dat doen we komende jaren met het thema Thuishaven. We willen een verbinding maken tussen oude mensen en jonge mensen en tussen nieuwe mensen en mensen die al bekend zijn met het museum. Deze prijs raakt ons hart!”
 

VriendenLoterij-Museumprijs-2022-Het-Scheepvaartmuseum-01.JPG
Directeur Michael Huijser en personeel Het Scheepvaartmuseum met Cathelijne Broers, directeur Cultuurfonds, Jeroen Branderhorst (VriendenLoterij), Vera Carasso (directeur Museumvereniging) en presentator Loretta Schrijver (foto: Marco de Swart)

Over de VriendenLoterij Museumprijs
Het Prins Bernard Cultuurfonds en de VriendenLoterij reiken jaarlijks in samenwerking met de Museumvereniging de VriendenLoterij Museumprijs uit. Dit jaar heeft ook AVROTROS zich verbonden aan de prijs. De prijs is de grootste publieksprijs voor musea in Nederland.

Eerdere winnaars zijn: Kasteel Hoensbroek (2021), Naturalis Biodiversity Center (2020), Stedelijk Museum Schiedam (2019), Maritiem Museum Rotterdam (2018), Textielmuseum Tilburg (2017), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum Leeuwarden (2015) en Klok & Peel Museum Asten (2014).

Centraal Museum

Stadsmuseum Harderwijk

Het Scheepvaartmuseum