Over de Museumprijs

Jaarlijks reiken het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging, de BankGiro Loterij Museumprijs uit. Het museum dat uitblinkt in de categorie van dat jaar krijgt een bedrag van 100.000 euro.

De jury stelt elk jaar de categorie van de Museumprijs vast. Sinds 2007 zijn er uiteenlopende categorieën geweest, van Kasteelmusea tot Beeldende kunst. Musea die voldoen aan de criteria kunnen zich aanmelden. De jury bepaalt vervolgens de genomineerde musea, waar het publiek op kan stemmen. Het museum met de meeste stemmen aan het einde van de stemperiode wint de BankGiro Loterij Museumprijs.

De BankGiro Loterij Museumprijs is de opvolger van de eerdere Museumprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds, die daarvoor sinds 1990 om het jaar uitgereikt werd. De BankGiro Loterij Museumprijs is al jaren een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. In 2018 stemde een recordaantal van ruim 113 duizend mensen op hun favoriete museum.

Veelgestelde vragen

Wat is de BankGiro Loterij Museumprijs?

De BankGiro Loterij Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. In een vooraf bepaalde categorie maak de vakjury een shortlist van musea. Deze musea gaan strijden om de Museumprijs en het daaraan verbonden bedrag van € 100.000,-. Het publiek bepaalt welk museum wint.

Wie mag stemmen voor de Museumprijs?

Iedereen van 18 jaar of ouder mag stemmen voor de Museumprijs.

Kan ik vaker stemmen?

Je kunt per e-mailadres of Facebook-account eenmaal stemmen.

Wint het museum met de meeste stemmen?

Ja. Een vakjury maakt elk jaar een shortlist met genomineerde musea. Het publiek kan stemmen op één van die musea. Het museum met de meeste stemmen wint de Museumprijs.

Wat wint het gekozen museum?

Het winnende museum krijgt € 100.000,-. Van dit bedrag kan het museum 25% vrij besteden. De rest van het geld wordt, na overleg met het Prins Bernhard Cultuurfonds, besteed aan één of meer projecten of tentoonstellingen van het winnende museum.

Contact

Prins Bernhard Cultuurfonds
Muriel Rive
m.rive@cultuurfonds.nl
T +31(0)20 520 61 58

BankGiro Loterij
Renee Oudenaarden
Renee.oudenaarden@bankgiroloterij.nl
T +31(0)20 209 20 50

Museumvereniging
Iris Noteboom
inoteboom@museumvereniging.nl 
T +31(0)20 551 29 00