Over de Museumprijs

Jaarlijks reiken het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging, de BankGiro Loterij Museumprijs uit. Het museum dat uitblinkt in de categorie van dat jaar krijgt een bedrag van 100.000 euro.

De jury stelt elk jaar de categorie van de Museumprijs vast. Sinds 2007 zijn er uiteenlopende categorieën geweest, van Kasteelmusea tot Beeldende kunst. Musea die voldoen aan de criteria kunnen zich aanmelden. De jury bepaalt vervolgens de genomineerde musea, waar het publiek op kan stemmen. Het meest favoriete museum mag zichzelf een jaar lang 'Museum van het Jaar' noemen.

De BankGiro Loterij Museumprijs is de opvolger van de eerdere Museumprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds, die daarvoor sinds 1990 om het jaar uitgereikt werd. De BankGiro Loterij Museumprijs is al jaren een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. In 2017 stemde een recordaantal van ruim 80,9 duizend mensen op hun favoriete museum.

2017 - Design- & Modemusea - TextielMuseum Tilburg
2016 – Oorlogs- en verzetsmusea - Nationaal Monument Kamp Vught
2015 – Stads- en streekmusea - Fries Museum
2014 – Natuurhistorische musea- Klok & Peel Museum Asten
2013 – Goede binding met groep of gemeenschap - Joods Historisch Museum
2012 – Leukste museum voor kinderen - Natuurmuseum Fryslân
2010 – Beeldende kunst - Museum Boijmans Van Beuningen
2009 – Nederlandse geschiedenis - Nederlands Openluchtmuseum Arnhem
2008 – Archeologie/bodemschatten - Hunebedcentrum Borger
2007 – Kasteelmusea - Kasteelmuseum de Menkemaborg

Het museum dat er het beste in slaagt om op basis van zijn eigen collectie de ontwikkelingen, (praktische) mogelijkheden en morele dilemma's binnen het terein van techniek* voor een breed publiek te presenteren.

*onder techniek wordt hier verstaan:

a. het geheel van materiële zaken als voorwerpen, meubels, apparaten, dat niet tot de natuur behoort maar eens door de mens is uitgevonden, verwant met uitvinding;
b. het op systematische manier toepassen van nieuwe natuurwetenschappelijke of andere georganiseerde kennis ten behoeve van praktische doeleinden, verwant met technologie;
c. het ontwerpen en bouwen van computers, mobiele telefoons, wolkenkrabbers, en andere bouwwerken, verwant met bouwkunst.

Veelgestelde vragen

Wat is de BankGiro Loterij Museumprijs?

De BankGiro Loterij Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. In een vooraf bepaalde categorie maak de vakjury een shortlist van musea. Deze musea gaan strijden om de Museumprijs en het daaraan verbonden bedrag van € 100.000,-. Het publiek bepaalt welk museum wint.

Wie mag stemmen voor de Museumprijs?

Iedereen van 18 jaar of ouder mag stemmen voor de Museumprijs.

Kan ik vaker stemmen?

Je kunt per e-mailadres of Facebook-account eenmaal stemmen.

Wint het museum met de meeste stemmen?

Ja. Een vakjury maakt elk jaar een shortlist met genomineerde musea. Het publiek kan stemmen op één van die musea. Het museum met de meeste stemmen wint de Museumprijs.

Wat wint het gekozen museum?

Het winnende museum krijgt € 100.000,-. Van dit bedrag kan het museum 25% vrij besteden. De rest van het geld wordt, na overleg met het Prins Bernhard Cultuurfonds, besteed aan één of meer projecten of tentoonstellingen van het winnende museum.

CONTACT

Prins Bernhard Cultuurfonds
Yvette Hoogerwerf
y.hoogerwerf@cultuurfonds.nl
T +31(0)20 520 61 30

BankGiro Loterij
Chantal Pesch
chantal.pesch@bankgiroloterij.nl
T +31(0)20 573 76 77

Museumvereniging
Iris Noteboom
INoteboom@museumvereniging.nl
T +31(0)20 551 29 00