De VriendenLoterij Museumprijs wordt elk jaar toegekend aan een Nederlands museum met onderscheidende presentaties of activiteiten binnen een wisselend thema. De jury bepaalt het thema.

 

Thema Museumprijs 2021: Digitaal Verhaal

 

De prijs van 100.000 euro wordt sinds 2007 jaarlijks uitgeloofd door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VriendenLoterij. Omdat het publiek de laatste stem heeft, maakt elk museum kans om te winnen. De afgelopen jaren won een kleiner museum meerdere malen van een groot museum, vooral omdat zij hun achterban heel goed hadden weten te mobiliseren.

 

Digitaal Verhaal

Het thema voor dit jaar is Digitaal Verhaal. Musea bereiken en inspireren hun publiek onder andere met digitale toepassingen en maken daarmee museumbezoek gemakkelijker en toegankelijker. De Museumprijs 2021 heeft de kracht van digitale middelen als thema. We zijn op zoek naar onderscheidende digitale middelen die het verhaal van het museum ondersteunen. Zowel kleine, slimme oplossingen op een laagdrempelige manier als uitgebreidere en ingewikkeldere digitale content kunnen grote impact hebben. Maak het verhaal (ook) digitaal!