De Jury van de VriendenLoterij Museumprijs 2022

 De jury bepaalt elk jaar de categorie waarin de VriendenLoterij Museumprijs wordt uitgereikt, en stelt op basis van de aanmeldingen en museumbezoeken een shortlist op. Het publiek kan daarna een aantal weken stemmen op een van de genomineerde musea. Het museum met de meeste stemmen wint! 

 

Willem Bijleveld
Willem Bijleveld
(voorzitter jury)

 

Willem Bijleveld werkte tot zijn pensioen als directeur van verschillende musea. Nadat hij promoveerde als sterrenkundige werkte hij onder meer als programmaleider bij filmtheater Omniversum en als directeur van Madame Tussauds. Zeventien jaar lang was hij algemeen directeur van het Scheepvaartmuseum waarna hij directeur-bestuurder werd van het Openluchtmuseum. 

 

Gerdien Verschoor
Gerdien Verschoor

Gerdien Verschoor is kunsthistoricus en schrijver en was tot 2022 directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Ze promoveerde op Poolse kunst uit het Interbellum en werkte eerder als cultureel attaché in Warschau en ruim dertien jaar als directeur van CODART, het internationale netwerk van museumconservatoren van Nederlandse en Vlaamse kunst. 

 

 

 

Harry Tupan
Harry Tupan

Harry Tupan is sinds 2017 directeur van het Drents Museum, maar is al sinds 1980 verbonden aan het museum waar hij verschillende functies vervulde. Tijdens zijn studie aan de Reinhard Academie in Amsterdam heeft hij zich gefocust op museologie. Aan de Rijksuniversiteit Groningen richtte hij zich op archeologie en kunstgeschiedenis. 

 

 

 

Nathanja van Dijk
Nathanja van Dijk

Nathanja is freelance curator, strategisch adviseur en collectie adviseur in de Nederlandse Cultuursector. Tot 2021 was zij directeur van de Kunsthal Rotterdam. Ook is zij medeoprichter van A Tale of a Tub dat zich richt op het stimuleren en ondersteunen van hedendaagse kunst en de relatie met de huidige samenleving.
 

 

 

Hans Thuis
Hans Thuis

Hans Thuis is sinds 2014 directeur van Kasteel Hoensbroek en het Thermenmuseum. In 2021 won Kasteel Hoensbroek dankzij een geweldige campagne de VriendenLoterij Museumprijs. Tijdens zijn studie heeft Hans zich vooral gefocust op bedrijfskunde. Daarnaast is Hans voorzitter Scouting Kapelaan Berix Heerlen, voorzitter van de Jeugdcommissie van de Stadscarnavalsvereniging H.V.V. de Winkbülle en actief bij de LIONS.

 

Kris Callens
Kris Callens

Kris Callens is sinds 2015 directeur van het Fries Museum, het Fries Verzetsmuseum en het nationale Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Hij studeerde kunstgeschiedenis in Leuven en Berlijn, waarbij hij zich vooral focuste op 18de-eeuwse schilderkunst. Professioneel heeft zij zich gespecialiseerd in het realiseren van tentoonstellingen, in Nederland eerder in het Rijksmuseum en het Zuiderzeemuseum. Ook neemt hij actief deel in verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder Club Diplomatique Fryslân, en is hij de voorzitter van de Stichting Museum Jeugd Universiteit voor kinderen tussen 8 en 12 jaar.

Een kijkje achter de schermen bij het juryproces

(van de VriendenLoterij Museumprijs 2021)