Pers

Persbericht

Klok & Peel Museum Asten is de winnaar van de BankGiro Loterij Museumprijs 2014. Het museum heeft daarmee een bedrag van € 100.000 gewonnen.

Bijna helft van alle stemmen voor winnend museum

Met 49% van de bijna 33.900 publieksstemmen, liet Klok & Peel Museum Asten de overige genomineerden, Naturalis in Leiden, Natuurhistorisch Museum Rotterdam en Natuurmuseum Brabant in Tilburg, ver achter zich. De BankGiro Loterij Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging.

Dit jaar werd de BankGiro Loterij Museumprijs uitgereikt aan het natuurhistorische museum dat er het best in slaagt haar collectie aan een breed publiek te presenteren. Een vakjury selecteerde de vier musea. Via www.museumprijs.nl kon het publiek van 3 tot en met 31 maart 2014 stemmen op de genomineerde musea.

Klok & Peel Museum Asten, een museum dat bijna geheel op vrijwilligers draait, werd door de jury van de BankGiro Loterij Museumprijs genomineerd vanwege de vernieuwende wijze waarop dit museum presentatietechnieken inzet om kennis over de natuur in de Peel -­- met name de fauna -­- over te dragen aan een breed publiek. Ook is in het Klok & Peel Museum een goede combinatie te vinden van digitale, interactieve en traditionele presentaties. Het museum heeft de ambitie het groenste museum van Nederland te worden en heeft een aantal van haar doelstellingen op dit gebied al gerealiseerd.

Prijsuitreiking
Vandaag verrasten Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Judith Lingeman, hoofd afdeling goede doelen van de BankGiro Loterij, en Siebe Weide, algemeen directeur van de Museumvereniging, het Klok & Peel Museum Asten met de cheque van € 100.000,-­-. Adriana Esmeijer: “Dit prachtige Klok & Peel Museum Asten heeft overtuigend gewonnen met een fantastische wervingscampagne. Gelijk vanaf het begin ging Klok & Peel aan kop en kwam daar niet meer van af.”

Stemmen
Dit jaar stemden 33.873 mensen op hun favoriete museum. Klok & Peel Museum Asten behaalde 49,3% van de stemmen (16.712), gevolgd door Naturalis (7.717 stemmen, 22,8%), Natuurmuseum Brabant (4.894 stemmen, 14,4%) en Natuurhistorisch Museum Rotterdam (4.550 stemmen, 13,4%). Klok & Peel Museum Asten bleek in staat te zijn met een klein budget het beste resultaat te behalen. Overal waar het maar kon, liet het museum weten dat er gestemd kon worden. Zo flyerden 150 vrijwilligers in alle dertig gemeenten in de regio, liepen in de carnavalsoptocht van Asten twintig in het groen geklede vrijwilligers mee en werd in het museum een stemhokje ingericht waar bezoekers direct hun stem konden uitbrengen. “Wij vinden het fantastisch om te zien dat de BankGiro Loterij Museumprijs zo’n enorm enthousiasme teweeg kan brengen”, aldus Judith Lingeman.

Museumprijs hoog gewaardeerd
De BankGiro Loterij Museumprijs is een gevestigde publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. De prijs bestaat sinds 1990 en is daarmee de eerste prijs voor musea in Nederland. Inmiddels rekent de Museumprijs zich tot een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. Recente winnaars van de prijs zijn het Joods Historisch Museum in Amsterdam (2013), Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden (2012), Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (2010), het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem (2009) en het Hunebedcentrum in Borger (2008).

Download hier het persbericht

Prins Bernhard Cultuurfonds