op een geldprijs van

€2.500

Stem op jouw favoriete museum

Slider

Klok & Peel Museum Asten is de winnaar van de BankGiro Loterij Museumprijs 2014. Het museum heeft daarmee een bedrag van € 100.000 gewonnen.

Bijna helft van alle stemmen voor winnend museum

Met 49% van de bijna 33.900 publieksstemmen, liet Klok & Peel Museum Asten de overige genomineerden, Naturalis in Leiden, Natuurhistorisch Museum Rotterdam en Natuurmuseum Brabant in Tilburg, ver achter zich. De BankGiro Loterij Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging.

Dit jaar werd de BankGiro Loterij Museumprijs uitgereikt aan het natuurhistorische museum dat er het best in slaagt haar collectie aan een breed publiek te presenteren. Een vakjury selecteerde de vier musea. Via www.museumprijs.nl kon het publiek van 3 tot en met 31 maart 2014 stemmen op de genomineerde musea.

Klok & Peel Museum Asten, een museum dat bijna geheel op vrijwilligers draait, werd door de jury van de BankGiro Loterij Museumprijs genomineerd vanwege de vernieuwende wijze waarop dit museum presentatietechnieken inzet om kennis over de natuur in de Peel -­- met name de fauna -­- over te dragen aan een breed publiek. Ook is in het Klok & Peel Museum een goede combinatie te vinden van digitale, interactieve en traditionele presentaties. Het museum heeft de ambitie het groenste museum van Nederland te worden en heeft een aantal van haar doelstellingen op dit gebied al gerealiseerd.

Prijsuitreiking
Vandaag verrasten Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Judith Lingeman, hoofd afdeling goede doelen van de BankGiro Loterij, en Siebe Weide, algemeen directeur van de Museumvereniging, het Klok & Peel Museum Asten met de cheque van € 100.000,-­-. Adriana Esmeijer: “Dit prachtige Klok & Peel Museum Asten heeft overtuigend gewonnen met een fantastische wervingscampagne. Gelijk vanaf het begin ging Klok & Peel aan kop en kwam daar niet meer van af.”

Stemmen
Dit jaar stemden 33.873 mensen op hun favoriete museum. Klok & Peel Museum Asten behaalde 49,3% van de stemmen (16.712), gevolgd door Naturalis (7.717 stemmen, 22,8%), Natuurmuseum Brabant (4.894 stemmen, 14,4%) en Natuurhistorisch Museum Rotterdam (4.550 stemmen, 13,4%). Klok & Peel Museum Asten bleek in staat te zijn met een klein budget het beste resultaat te behalen. Overal waar het maar kon, liet het museum weten dat er gestemd kon worden. Zo flyerden 150 vrijwilligers in alle dertig gemeenten in de regio, liepen in de carnavalsoptocht van Asten twintig in het groen geklede vrijwilligers mee en werd in het museum een stemhokje ingericht waar bezoekers direct hun stem konden uitbrengen. “Wij vinden het fantastisch om te zien dat de BankGiro Loterij Museumprijs zo’n enorm enthousiasme teweeg kan brengen”, aldus Judith Lingeman.

Museumprijs hoog gewaardeerd
De BankGiro Loterij Museumprijs is een gevestigde publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. De prijs bestaat sinds 1990 en is daarmee de eerste prijs voor musea in Nederland. Inmiddels rekent de Museumprijs zich tot een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. Recente winnaars van de prijs zijn het Joods Historisch Museum in Amsterdam (2013), Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden (2012), Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (2010), het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem (2009) en het Hunebedcentrum in Borger (2008).

Download hier het persbericht


Deel deze pagina
 
De genomineerden zijn bekend en de stembussen staan open: de BankGiro Loterij Museumprijs 2020 is van start! Dit jaar zijn de genomineerden door de jury gekozen in de categorie 'Achter de schermen voor het voetlicht'. Tot en met 30 november kan het publiek stemmen op Eye Filmmuseum, Mauritshuis of Naturalis. Het museum met de meeste stemmen ontvangt € 100.000 en stemmers maken kans op een mooie geldprijs van €2.500 of een e-reader!

Lees meer...

 

Vorige winnaars

Stedelijk Museum
Schiedam

De BankGiro Loterij Museumprijs 2019 is met 39% van de stemmen gewonnen door Stedelijk Museum Schiedam.

Maritiem Museum Rotterdam

In 2018 was het thema 'Techniek'. Het Maritiem Museum Rotterdam won met een recordaantal stemmen.

TextielMuseum Tilburg

In 2017 werd TextielMuseum Tilburg 'Museum van het jaar' in de categorie 'Design & Mode'.

Nationaal Monument Kamp Vught is in 2016 verkozen tot meest aansprekende oorlogs- en verzetsmuseum.

Nationaal Monument Kamp Vught

Fries Museum

Het Fries Museum werd in 2015 uitgeroepen tot meest aansprekende stads- en/of streekmuseum.

Klok & Peel Museum Asten

In 2014 werd Klok & Peel Museum Asten 'Museum van het jaar' in de categorie 'natuurhistorische musea'.

Joods Historisch Museum, Amsterdam

In 2013 won het Joods Historisch Museum vanwege de goede binding met een groep of gemeenschap.

Natuurmuseum Fryslân, Leeuwarden

In 2012 won het Natuurmuseum Fryslân, het ‘leukste museum voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar’.

Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

In 2010 won Museum Boijmans Van Beuningen in de categorie van de BankGiro Loterij Museumprijs ‘beeldende kunst’.

Nederlands Openlucht-museum, Arnhem

In 2009 koos het publiek met meer dan 50.000 stemmen voor het Openluchtmuseum.

HUNEBEDCENTRUM, BORGER

De bezoekers brachten met tienduizenden hun stem uit en kozen voor het Hunebedcentrum.

Kasteelmuseum de Menkemaborg, Uithuizen

In 2007 was het thema ‘Kasteelmusea’. Kasteelmuseum de Menkemaborg in Uithuizen won!

previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow
Slider