Pers

Persbericht

De nieuwe categorie van de grootste museumprijs van Nederland is bekend. De BankGiro Loterij Museumprijs 2015 gaat naar het meest aansprekende streek- of stadshistorisch museum.

100.000 euro voor winnende museum

Musea die aan de criteria voldoen kunnen zich van 22 april tot 26 mei 2014 aanmelden via www.museumprijs.nl. Het winnende museum ontvangt € 100.000. De BankGiro Loterij Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging.

De BankGiro Loterij Museumprijs 2015 wordt uitgereikt aan het streek- of stadshistorisch museum dat er het beste in slaagt de streek- of stadsgeschiedenis op een aantrekkelijke manier te presenteren voor een breed publiek.

Criteria
De jury let er bij de beoordeling op hoe het museum zichtbaar maakt dat het geworteld is in de betreffende stad of streek. Daarnaast kijkt zij hoe de balans is tussen het verhaal dat het museum vertelt en het gebruik van de collectie. De musea moeten voldoen aan de volgende criteria:

• Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland
  • De betreffende collectie is bestemd voor een breed publiek van kinderen en volwassenen
  • De eigen collectie is het uitgangspunt
  • Het museum gaat op een verantwoorde wijze om met de collectie
  • De kwaliteit/professionaliteit van de algemene publieksbenadering is adequaat
  • Het museum is voorbeeldstellend voor andere musea
  • De presentatie is publieksvriendelijk
  • Het museum heeft de afgelopen 7 jaar niet de BankGiro Loterij Museumprijs gewonnen.

Musea die aan de criteria voldoen kunnen zich tot 26 mei 2014 aanmelden via www.museumprijs.nl. In de periode daarna bezoekt een deskundige jury de musea en nomineert een shortlist van kandidaten voor de publieksstemming. Het publiek kan in maart 2015 stemmen op één van de genomineerde musea en bepaalt daarmee wie de BankGiro Loterij Museumprijs 2015 wint. Begin april 2015 wordt de winnaar bekendgemaakt.

Gevestigde publieksprijs
De BankGiro Loterij Museumprijs geldt als een gevestigde publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. De prijs bestaat sinds 1990 en is daarmee de eerste prijs voor musea in Nederland. Ieder jaar geldt een ander thema. Inmiddels rekent de Museumprijs zich met gemiddeld meer dan 30.000 stemmers tot een van de grootste culturele publieksprijzen. Begin april is de Museumprijs 2014 uitgereikt aan Klok & Peel Museum Asten. Eerdere winnaars zijn: Joods Historisch Museum in Amsterdam (2013), Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden (2012), Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (2010), het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem (2009), het Hunebedcentrum in Borger (2008) en De Menkemaborg in Uithuizen (2007).

Download hier het persbericht

Prins Bernhard Cultuurfonds