Bekijk hier alle vorige winnaars van de Museumprijs

Jaarlijks reiken het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging, de BankGiro Loterij Museumprijs uit. Het museum dat uitblinkt in de categorie van dat jaar krijgt een bedrag van 100.000 euro.

 
Winnaar

Het Stedelijk Museum Schiedam is een plek voor mensen. Een museum dat dingen anders doet, met een glimlach. Je ontmoet er kunst, luistert naar verhalen en viert samen kerst. Je kunt zelf bepalen wat er te zien is en wat je voor je koffie betaalt. En tijdens je vakantie verzorgt het museum je planten. Dat maakt dat iedereen zich welkom voelt.

 
Winnaar

In het Maritiem Museum Rotterdam ontdek je de enorme invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. Ga mee op reis in eigentijdse tentoonstellingen voor grote én kleine avonturiers. Luister naar verhalen, bewonder topstukken of doe mee aan activiteiten. In onze museumhaven beleef je, op historische schepen en kranen, hoe de wereldhaven Rotterdam op déze plek begon.

 
Winnaar

In 2012 won het Natuurmuseum Fryslân, het ‘leukste museum voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar’.

 
Winnaar

In 2017 werd TextielMuseum Tilburg 'Museum van het jaar' in de categorie 'Design & Mode'.

 
Winnaar

In 2010 won Museum Boijmans Van Beuningen in de categorie van de BankGiro Loterij Museumprijs ‘beeldende kunst’.

 
Winnaar

Nationaal Monument Kamp Vught is in 2016 verkozen tot meest aansprekende oorlogs- en verzetsmuseum.

 
Winnaar

De categorie voor Museumprijs 2009 was ‘Nederlandse Geschiedenis’. Met meer dan 50.000 stemmen koos het publiek voor het Openluchtmuseum.

 
Winnaar

Het Fries Museum werd in 2015 uitgeroepen tot meest aansprekende stads- en/of streekmuseum.

 
Winnaar

Voor de Museumprijs 2008 stond het thema ‘archeologie/bodemschatten’ centraal. De bezoekers brachten met tienduizenden hun stem uit en kozen voor het Hunebedcentrum.

 
Winnaar

In 2014 werd Klok & Peel Museum Asten 'Museum van het jaar' in de categorie 'natuurhistorische musea'.

 
Winnaar

In 2007 was het thema van de BankGiro Loterij Museumprijs ‘Kasteelmusea’. Vier musea waren genomineerd, Kasteelmuseum de Menkemaborg in Uithuizen won!

 
Winnaar

In 2013 won het Joods Historisch Museum vanwege de goede binding met een groep of gemeenschap.