TextielMuseum Tilburg

Winnaar 2017

In 2017 werd TextielMuseum Tilburg 'Museum van het jaar' in de categorie 'Design & Mode'.

Florerende wolstad

In het hart van wat ooit een florerende wolstad was, herinnert het TextielMuseum in Tilburg aan de rijke geschiedenis van de textielindustrie. In de 150 jaar oude fabriek van Mommers worden de restanten van een bijzonder verleden gekoesterd. Het museum bezit eeuwenlang opgebouwde kennis over ambachten, materialen, technieken, patronen en recepten. Van daaruit wordt zeer bewust de stap naar het heden gemaakt.

TextielLab

Het museum is om meerdere redenen uniek. Niet alleen vanwege de locatie, maar ook omdat het de enige plek ter wereld is waar kunst, design, erfgoed en ambacht en innovatie samenkomen. Het is een museum in bedrijf. Naast het bewaren en tentoonstellen van kunst, mode en design wordt dit ook geproduceerd in het TextielLab. Bezoekers kunnen het maakproces op de voet volgen en zelf aan de slag gaan in één van de inspirerende workshops.

Het Lab is dé plek voor het ontwikkelen van prototypes, autonome werken en exclusieve producties. Studenten van textielopleidingen in binnen- en buiten land werken hier aan hun afstudeerproject, internationale modeontwerpers ontwikkelen stoffen voor hun volgende collectie, interieurarchitecten experimenteren met materialen en technieken en ook kunstenaars werken hier aan hun nieuwste creaties. Klinkende namen als Jan Taminiau, Studio Job, Tess van Zalinge, Viktor & Rolf, architectenbureau O.M.A. en Walter van Beirendonck werkten in het Lab.

Eigen label

De rijke collectie van het TextielMuseum en het vakmanschap van het TextielLab zijn op een krachtige manier gebundeld in het eigen label, by TextielMuseum. Het assortiment bestaat uit huiselijk textiel van Nederlandse top ontwerpers. De producten worden geproduceerd in het TextielLab en verkocht in de TextielShop, online via de eigen webshop en via verschillende externe verkooppunten, zoals Frozen Fountain in Amsterdam.

In 2018 was het thema 'Techniek'. Het Maritiem Museum Rotterdam won met een recordaantal stemmen.

In 2017 werd TextielMuseum Tilburg 'Museum van het jaar' in de categorie 'Design & Mode'.

Nationaal Monument Kamp Vught is in 2016 verkozen tot meest aansprekende oorlogs- en verzetsmuseum.

Het Fries Museum werd in 2015 uitgeroepen tot meest aansprekende stads- en/of streekmuseum.

In 2014 werd Klok & Peel Museum Asten 'Museum van het jaar' in de categorie 'natuurhistorische musea'.

In 2013 won het Joods Historisch Museum vanwege de goede binding met een groep of gemeenschap.

In 2012 won het Natuurmuseum Fryslân, het ‘leukste museum voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar’.

In 2010 won Museum Boijmans Van Beuningen in de categorie van de BankGiro Loterij Museumprijs ‘beeldende kunst’.

De categorie voor Museumprijs 2009 was ‘Nederlandse Geschiedenis’. Met meer dan 50.000 stemmen koos het publiek voor het Openluchtmuseum.

Voor de Museumprijs 2008 stond het thema ‘archeologie/ bodemschatten’ centraal.

In 2007 was het thema van de BankGiro Loterij Museumprijs ‘Kasteelmusea’. Vier musea waren genomineerd, Kasteelmuseum de Menkemaborg in Uithuizen won!