2211

Klok & Peel Museum Asten

Winnaar 2014:

In 2014 werd Klok & Peel Museum Asten 'Museum van het jaar' in de categorie 'natuurhistorische musea'.

 Pas als je de natuur leert kennen, weet je dat je er zuinig op moet zijn. Vanuit deze missie vertelt het compleet vernieuwde Klok & Peel Museum Asten het bijzondere verhaal van het gebied De Peel. De tijdlijn begint miljoenen jaren geleden met fossielen en paleontologie in ‘De Peel aan zee’. De expositie ‘Van Peelmoeras tot nationaal park’ toont de veranderingen in het landschap en de rol van de mens. In ‘De bewoonde Peel’ staan de cultuur en de mens centraal.

De presentatie van de natuurhistorische objecten bestaat uit belevenissen die elk met verschillende thema’s op een visueel intense manier worden uitgediept. Daarnaast heeft Klok & Peel de grootste collectie luidklokken en beiaarden ter wereld, als bijzondere uiting van onze cultuur. In de museumtuinen komen de twee collecties bij elkaar ‘van kruidentuin tot klankentuin’.

 

Klok & Peel Museum Asten - kinderen bij vitrine
 

Verbinding op meerdere vlakken

Klok & Peel is meer dan een museum. Het is vooral een plek waar verbindingen worden gelegd. De verbinding tussen de cultuur van de mens en de natuur die we beïnvloeden. Tussen historische informatie en eigentijdse presentatie. De verbinding met organisaties op het gebied van natuur, educatie en erfgoed en de hele Peelregio, waarin het museum als ToerismePoort functioneert. En de verbinding met jeugd en onderwijs, door de attractieve collectie en boeiende educatieprogramma’s. 

Klok & Peel Museum Asten
 

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Klok & Peel neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus. Het museum faciliteert 40 werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook zijn maar liefst 150 vrijwilligers voor het museum actief. Hiermee is Klok & Peel een echte ParticipatiePoort voor de Peelregio. Daarnaast functioneert Klok & Peel als DuurzaamheidsPoort. Het museum heeft groendaken, twee zonnecentrales, spaar- en ledverlichting, een bodemwaterproject en een installatie voor warmte-/koudeopslag. Om de duurzaamheid te optimaliseren werkt het museum samen met de Technische Universiteit Eindhoven en andere partijen. Hierdoor mag Klok & Peel zich terecht het groenste museum van Nederland noemen.

Klok & Peel Museum Asten
 

 

Video

Stedelijk Museum Schiedam is verkozen tot ‘Meest Publieksvriendelijke Museum’ van 2019.

In 2018 was het thema 'Techniek'. Het Maritiem Museum Rotterdam won met een recordaantal stemmen.

In 2017 werd TextielMuseum Tilburg 'Museum van het jaar' in de categorie 'Design & Mode'.

Nationaal Monument Kamp Vught is in 2016 verkozen tot meest aansprekende oorlogs- en verzetsmuseum.

Het Fries Museum werd in 2015 uitgeroepen tot meest aansprekende stads- en/of streekmuseum.

In 2014 werd Klok & Peel Museum Asten 'Museum van het jaar' in de categorie 'natuurhistorische musea'.

In 2013 won het Joods Historisch Museum vanwege de goede binding met een groep of gemeenschap.

In 2012 won het Natuurmuseum Fryslân, het ‘leukste museum voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar’.

In 2010 won Museum Boijmans Van Beuningen in de categorie van de BankGiro Loterij Museumprijs ‘beeldende kunst’.

De categorie voor Museumprijs 2009 was ‘Nederlandse Geschiedenis’. Met meer dan 50.000 stemmen koos het publiek voor het Openluchtmuseum.

Voor de Museumprijs 2008 stond het thema ‘archeologie/ bodemschatten’ centraal.

In 2007 was het thema van de BankGiro Loterij Museumprijs ‘Kasteelmusea’. Vier musea waren genomineerd, Kasteelmuseum de Menkemaborg in Uithuizen won!

Slider