Hunebedcentrum, Borger

Winnaar 2008

Voor de Museumprijs 2008 stond het thema ‘archeologie/bodemschatten’ centraal. De bezoekers brachten met tienduizenden hun stem uit en kozen voor het Hunebedcentrum.

'Van het platteland zijn' geen obstakel

“De betrokkenheid van het publiek zorgde ervoor dat “van het platteland zijn” geen obstakel was om te winnen”, zegt directeur Hein Klompmaker van het Hunebedcentrum. “Iedereen uit de regio had meegeholpen om zo veel mogelijk stemmen te verzamelen. Het was bijzonder om te zien hoe heel Drenthe in beweging kwam voor ons. Zo had een wegenbouwer op zijn elektronisch bord, in plaats van “Let op de wegomlegging”, “Stem op het Hunebedcentrum” gezet. Iedereen die langs de N34 kwam zag dat staan!”

Volgens Klompmaker werd er door de Museumprijs “een soort basale trots aangeboord die psychologisch belangrijk is. In Drenthe is men heel bescheiden, maar nu werd iedereen gemobiliseerd en gingen ze vechten voor ons Hunebedcentrum en voor de eigen regio. We zijn allemaal nu Europeaan en wereldburger, maar er is behoefte aan ankerpunten. Het Hunebedcentrum is zo’n ankerpunt in de eigen omgeving. De Museumprijs heeft dat gevoel van regionale trots alleen maar versterkt.”

In 2018 was het thema 'Techniek'. Het Maritiem Museum Rotterdam won met een recordaantal stemmen.

In 2017 werd TextielMuseum Tilburg 'Museum van het jaar' in de categorie 'Design & Mode'.

Nationaal Monument Kamp Vught is in 2016 verkozen tot meest aansprekende oorlogs- en verzetsmuseum.

Het Fries Museum werd in 2015 uitgeroepen tot meest aansprekende stads- en/of streekmuseum.

In 2014 werd Klok & Peel Museum Asten 'Museum van het jaar' in de categorie 'natuurhistorische musea'.

In 2013 won het Joods Historisch Museum vanwege de goede binding met een groep of gemeenschap.

In 2012 won het Natuurmuseum Fryslân, het ‘leukste museum voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar’.

In 2010 won Museum Boijmans Van Beuningen in de categorie van de BankGiro Loterij Museumprijs ‘beeldende kunst’.

De categorie voor Museumprijs 2009 was ‘Nederlandse Geschiedenis’. Met meer dan 50.000 stemmen koos het publiek voor het Openluchtmuseum.

Voor de Museumprijs 2008 stond het thema ‘archeologie/ bodemschatten’ centraal.

In 2007 was het thema van de BankGiro Loterij Museumprijs ‘Kasteelmusea’. Vier musea waren genomineerd, Kasteelmuseum de Menkemaborg in Uithuizen won!