Fries Museum

Winnaar 2015

Oud-Geld-Foto-Laurens-Aaij-thumb.jpg

Het Fries Museum werd in 2015 uitgeroepen tot meest aansprekende stads- en/of streekmuseum.


Strijd met de 16de-eeuwse rebel Grutte Pier tegen de Hollanders of val ten prooi aan zijn enorme zwaard als je geen ‘bûter brea en griene tsiis’ kunt zeggen. Dans met de mysterieuze Mata Hari, duik in haar dagboek en ontdek haar trieste lot als mogelijk dubbelspionne. Voel je even de koning of koningin van Friesland met het fonkelende goud en zilver uit de terpen. Of geniet van werk van (wereld)beroemde kunstenaars en slow design van toonaangevende ontwerpers - stoer en duurzaam, met oog voor traditie en vakmanschap.

In zijn prachtige nieuwe gebouw in het hart van Leeuwarden is het Fries Museum de huiskamer van Fryslân. Je gaat ernaartoe voor een kop koffie, een origineel cadeautje of een filmbezoek – maar vooral voor het museum natuurlijk. Hier ontdek je alles over de elf steden en het platteland, de haat-liefdeverhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld. 

 

ruimtekoeien-ruben-van-vliet-fotografie.jpg

Tentoonstellingen als ‘Oud Geld, ons kent ons in de Gouden Eeuw’ geven een verrassende draai aan de geschiedenis: society-journalist Jort Kelder laat je zien dat begrippen als old boys network en must haves van alle tijden zijn. 
En in het Fries Verzetsmuseum maak je kennis met hongerkinderen die werden ondergebracht op het Friese platteland om aan te sterken.

 

Bezoek een van de vele tentoonstellingen, stort je in een verrassende workshop of kijk mee met een artist in residence. Tijdens de schoolvakanties is het een dolle boel in het Fries Museum. Als een archeoloog potscherven bij elkaar zoeken of een zelfportret schilderen in Gouden Eeuw-stijl, het kan allemaal. En vergeet niet om een bijzonder souvenir mee naar huis te nemen. In de museumwinkel vind je de leukste cadeaus met een Fries tintje: vilten werk van kunstenaar Claudy Jongstra en handbeschilderde dienbladen uit Hindeloopen, maar ook dat ene bijzondere Friestalige kinderboek.

 

Fries Museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden
T: 058 255 55 00
E: info@friesmuseum.nl

www.friesmuseum.nl

logo-fries-museum.png

 

Vorige winnaars