Kasteelmuseum de Menkemaborg, Uithuizen

Winnaar 2007

 

 

In 2007 was het thema van de BankGiro Loterij Museumprijs ‘Kasteelmusea’. Vier musea waren genomineerd, Kasteelmuseum de Menkemaborg in Uithuizen won!

Het publiek stemt

Nadat bekend was dat de Menkemaborg genomineerd was voor de Museumprijs duurde het nog vier weken voordat dit bij het grote publiek bekend gemaakt werd. Directeur Ida Stamhuis: “We hadden dus een maand voorbereidingstijd. Bij de Museumprijs bepaalde alleen een vakjury of je had gewonnen, het was een persbericht in de krant en dat was het. Nu zou opeens het hele publiek gaan meestemmen. De mensen moeten dus wel goed weten waarop ze moeten gaan stemmen. Dus heb ik in die maand een plan de campagne bedacht”.

Plan de campagne

Voor dat plan ging Stamhuis onder andere te rade bij het Groninger museum, waar zij vroeger gewerkt had en de Stichting Oude Groninger Kerken, omdat ze recent de Restauratieprijs hadden gewonnen. “We besloten om een mooie ansichtkaart te laten maken, digitaal en in het echt. Hierop schreven wij wat de Menkemaborg was en wat we wilden doen met het geld: we wilden de doolhof op laten knappen.” Voor het aantrekken van stemmen kregen zij ook veel steun van de omgeving. “De Vrienden Vereniging heeft een advertentie in de buurtbladen betaald, de gemeente Eemsmond heeft een advertentie in het Dagblad van het Noorden gezet en de provincie Groningen heeft banners betaald op de website van RTV/Noord”, zegt Stamhuis enthousiast. 
Toen de Menkemaborg uiteindelijk de winnaar bleek te zijn van de Museumprijs, hield Stamhuis een feestje voor de hele regio en ook de andere genomineerde musea waren uitgenodigd.”Dat was een geweldig weekend. Iedereen mocht gratis naar binnen en er waren diverse activiteiten.”

 

Kasteelmuseum de Menkemaborg

Menkemaweg 2
9981 CV UITHUIZEN
Tel.: 0595-431970
E-mail: info@menkemaborg.nl

www.menkemaborg.nl

logo Menkemaborg.jpeg