Klok & Peel Museum Asten

Winnaar 2014

 

In 2014 werd Klok & Peel Museum Asten 'Museum van het jaar' in de categorie 'natuurhistorische musea'.

 Pas als je de natuur leert kennen, weet je dat je er zuinig op moet zijn. Vanuit deze missie vertelt het compleet vernieuwde Klok & Peel Museum Asten het bijzondere verhaal van het gebied De Peel. De tijdlijn begint miljoenen jaren geleden met fossielen en paleontologie in ‘De Peel aan zee’. De expositie ‘Van Peelmoeras tot nationaal park’ toont de veranderingen in het landschap en de rol van de mens. In ‘De bewoonde Peel’ staan de cultuur en de mens centraal.

De presentatie van de natuurhistorische objecten bestaat uit belevenissen die elk met verschillende thema’s op een visueel intense manier worden uitgediept. Daarnaast heeft Klok & Peel de grootste collectie luidklokken en beiaarden ter wereld, als bijzondere uiting van onze cultuur. In de museumtuinen komen de twee collecties bij elkaar ‘van kruidentuin tot klankentuin’.

 

Verbinding op meerdere vlakken

Crop340x220.jpg

Klok & Peel is meer dan een museum. Het is vooral een plek waar verbindingen worden gelegd. De verbinding tussen de cultuur van de mens en de natuur die we beïnvloeden. Tussen historische informatie en eigentijdse presentatie. De verbinding met organisaties op het gebied van natuur, educatie en erfgoed en de hele Peelregio, waarin het museum als ToerismePoort functioneert. En de verbinding met jeugd en onderwijs, door de attractieve collectie en boeiende educatieprogramma’s. 

 

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

klok.png

Klok & Peel neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus. Het museum faciliteert 40 werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook zijn maar liefst 150 vrijwilligers voor het museum actief. Hiermee is Klok & Peel een echte ParticipatiePoort voor de Peelregio. Daarnaast functioneert Klok & Peel als DuurzaamheidsPoort. Het museum heeft groendaken, twee zonnecentrales, spaar- en ledverlichting, een bodemwaterproject en een installatie voor warmte-/koudeopslag. Om de duurzaamheid te optimaliseren werkt het museum samen met de Technische Universiteit Eindhoven en andere partijen. Hierdoor mag Klok & Peel zich terecht het groenste museum van Nederland noemen

Museum Klok & Peel
Ostaderstraat 23
5721 WC Asten

Tel. 0493 - 691865
E-mail: info@museumklokenpeel.nl

www.museumklokenpeel.nl

logo-50jaar.jpg