Stedelijk Museum Schiedam

Winnaar 2019

stedelijk_museum_schiedam_manzoni.jpg

Het Stedelijk Museum Schiedam is een plek voor mensen. Een museum dat dingen anders doet, met een glimlach. Je ontmoet er kunst, luistert naar verhalen en viert samen kerst. Je kunt zelf bepalen wat er te zien is en wat je voor je koffie betaalt. En tijdens je vakantie verzorgt het museum je planten. Dat maakt dat iedereen zich welkom voelt.

 

Het Stedelijk Museum Schiedam is een plek voor mensen. Een museum dat dingen anders doet, met een glimlach. Je ontmoet er kunst, luistert naar verhalen en viert samen kerst. Je kunt zelf bepalen wat er te zien is en wat je voor je koffie betaalt. En tijdens je vakantie verzorgt het museum je planten. Dat maakt dat iedereen zich welkom voelt, van Sherida uit Schiedam tot Rutger uit Roermond.

Het museum maakt tentoonstellingen over beroemde kunstenaars als Corneille en Manzoni en geeft jong talent een podium. Alles kan er kunst zijn, zelfs poep en pindakaas. Je hoeft er de kunst niet mooi te vinden en je mag in dit museum hardop lachen, huilen of praten. Je kunt er ook even helemaal alleen zijn bij Mark Rothko. In andere musea staan er vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Kom in Schiedam tot rust, zonder telefoon.

 

stemstedelijkmuseumschiedam.jpg

Er zijn ook tentoonstellingen die Schiedammers zelf maken. Zestig verenigingen - van de Dahliavereniging tot zangkoren, van Vluchtelingenwerk tot de scouting - maakten samen een ontroerende tentoonstelling met vaandels. Daarbij leerde iedereen elkaar kennen. En toen twee scholieren vroegen of ze een tentoonstelling konden maken over de invloed van sociale media was het antwoord: ja.

Het museum is gevestigd in een monumentaal gasthuis, gelegen in de pittoreske, historische binnenstad van Schiedam. Als je op het raam van de directeur klopt, doet ze open voor een praatje. In het museumcafé mag je zelf een plaatje op de grammofoon leggen en een tekening maken op het papieren tafelkleed. Die tafels bij het Stedelijk Museum Schiedam zijn lang: iedereen kan aanschuiven.

Als het museum de Museumprijs wint, dan wordt het plein vóór het museum net zo gastvrij en verrassend gemaakt als het museum zelf. Hier ontstaat dan een stadsplein met geschiedenis én moderne kunst, een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

 

Stedelijk Museum Schiedam
Hoogstraat 112 
3111 HL Schiedam
Tel: +31 (0)10 246 3666
www.stedelijkmuseumschiedam.nl
info@stedelijkmuseumschiedam.nl

stedelijk_museum_schiedam_logo.jpg

 

Vorige winnaars