TextielMuseum Tilburg

Winnaar 2017

 

In 2017 werd TextielMuseum Tilburg 'Museum van het jaar' in de categorie 'Design & Mode'.

 

Florerende wolstad

textiel.jpg

In het hart van wat ooit een florerende wolstad was, herinnert het TextielMuseum in Tilburg aan de rijke geschiedenis van de textielindustrie. In de 150 jaar oude fabriek van Mommers worden de restanten van een bijzonder verleden gekoesterd. Het museum bezit eeuwenlang opgebouwde kennis over ambachten, materialen, technieken, patronen en recepten. Van daaruit wordt zeer bewust de stap naar het heden gemaakt.

 

TextielLab

TextielLab_Garenbank_340x226.jpg

Het museum is om meerdere redenen uniek. Niet alleen vanwege de locatie, maar ook omdat het de enige plek ter wereld is waar kunst, design, erfgoed en ambacht en innovatie samenkomen. Het is een museum in bedrijf. Naast het bewaren en tentoonstellen van kunst, mode en design wordt dit ook geproduceerd in het TextielLab. Bezoekers kunnen het maakproces op de voet volgen en zelf aan de slag gaan in één van de inspirerende workshops.

Het Lab is dé plek voor het ontwikkelen van prototypes, autonome werken en exclusieve producties. Studenten van textielopleidingen in binnen- en buiten land werken hier aan hun afstudeerproject, internationale modeontwerpers ontwikkelen stoffen voor hun volgende collectie, interieurarchitecten experimenteren met materialen en technieken en ook kunstenaars werken hier aan hun nieuwste creaties. Klinkende namen als Jan Taminiau, Studio Job, Tess van Zalinge, Viktor & Rolf, architectenbureau O.M.A. en Walter van Beirendonck werkten in het Lab.

 

 

Eigen label

TextielMuseum_Tilburg_340x226.jpg

De rijke collectie van het TextielMuseum en het vakmanschap van het TextielLab zijn op een krachtige manier gebundeld in het eigen label, by TextielMuseum. Het assortiment bestaat uit huiselijk textiel van Nederlandse top ontwerpers. De producten worden geproduceerd in het TextielLab en verkocht in de TextielShop, online via de eigen webshop en via verschillende externe verkooppunten, zoals Frozen Fountain in Amsterdam.

 

 

TextielMuseum Tilburg

Goirkestraat 96
5046 GN Tilburg

013 – 53 67 475
www.textielmuseum.nl

 

textielmuseum-logo-groen.svg

 

Vorige winnaars