
Het Scheepvaartmuseum is een cultuurhistorisch museum gevestigd in een prachtig pand in Amsterdam, met een verrassende programmering en open voor iedereen. Het museum bewaart één van de grootste maritieme collecties ter wereld, met daarin schilderijen, scheepsmodellen, navigatie-instrumenten en zeekaarten. Ontdek in het museum 500 jaar Nederlandse maritieme geschiedenis en de verbinding met de samenleving van nu en van de toekomst. De eerste indruk als je het museum binnenloopt, is dankzij het glazen dak dat het Open Plein overkoepelt spectaculair: het lijnenspel waar je oog meteen op valt vertegenwoordigt kruisende kompaslijnen die doen denken aan een oude zeekaart.
Van alles te doen
Het Scheepvaartmuseum brengt in een aantal tentoonstellingen de uiteenlopende collectie over het voetlicht. Er is voor jong en oud wat te doen: het museum stimuleert dat generaties met elkaar op onderzoek uitgaan. Zoals bijvoorbeeld in de net geopende tentoonstelling voor de allerkleinsten getiteld Duiker Doris, waarin kinderen vanaf 2 jaar met hun familie kennis maken met de fascinatie voor water en het maritieme.
Maar ook zijn er boeiende tentoonstellingen te zien zoals Republiek aan Zee en Amsterdam Havenstad. Naast het vaste aanbod en de schepen aan de steiger die te bezoeken zijn (de replica van het VOC-schip de Amsterdam, de Koningssloep en stoomschip de Christiaan Brunings), brengt Het Scheepvaartmuseum regelmatig tijdelijke tentoonstellingen die bezoekers verrassen en hen meevoeren in speciale onderwerpen of collecties, zoals nu bijvoorbeeld fototentoonstelling Mens op Zee (te zien t/m mei 2023).
Museum en buurt
Het Scheepvaartmuseum is als nationaal museum verankerd in Amsterdam en voelt een sterke betrokkenheid bij de buurt. Gevestigd op een plek in Amsterdam die van oudsher een verbindende rol heeft in de haven en de stad. Juist vanuit die gedachte is Het Scheepvaartmuseum ook zo actief in buurtnetwerken zoals het Plantagenetwerk en Expeditie Oosterdok. Ook dragen medewerkers van het museum graag hun steentje bij, tijdens bijvoorbeeld World Clean Up Day of Burendag.
Het museum vindt de relatie met de buurt heel belangrijk: van het contact met buurtbewoners tot samenwerking met bijvoorbeeld de scholen in de buurt. En van de culturele instellingen en bedrijven die om het museum heen gevestigd zijn tot de sociale partners in de stad. Steeds meer mensen voelen zich thuis in Het Scheepvaartmuseum, en museum wil bezoekers met oude en nieuwe verhalen verbinden.
Onze droom: bezoekers met elkaar verbinden
Als wij de Museumprijs 2022 winnen, dan is onze droom om de programmalijn Thuishaven op te zetten: omdat we die bezoekers die ons al weten te vinden nu ook heel graag verder met elkáár willen verbinden. In deze meerjarige programmalijn Thuishaven werken wij blijvend aan het gevoel dat Het Scheepvaartmuseum echt het museum van jou is. Thuishaven vindt plaats ín het museum maar ook daarbuiten, op het water. Want wij geloven heel sterk: water verbindt verbinden. Want waar mensen varen, komen werelden samen.
De bijeenkomsten en activiteiten in dit programma hebben allemaal één ding gemeen: ze brengen mensen samen. Bijvoorbeeld een watersport-evenement waarbij jongeren (via onze partners Watersportverbond en Studiezalen Amsterdam) samen het water opgaan, of het huisvesten van bijles in ons museum of dat buurtgenoten samen kunnen studeren in onze bibliotheek. Of denk aan bijzondere buurtmaaltijden op ons prachtige Open Plein, waarbij generaties met elkaar in gesprek raken en elkaar inspireren. Bijvoorbeeld doordat arbeidsmigranten die in de jaren zestig in de Amsterdamse haven kwamen werken tijdens zo’n maaltijd hun verhaal kunnen delen met (klein)kinderen en hun vrienden. Of door tijdens het eten met elkaar in gesprek te komen over persoonlijke herinneringen aan bootreizen die in een familie nog generaties verder grote impact maken.
Het Scheepvaartmuseum
Kattenburgerplein 1
1018 KK Amsterdam
020 523 2222