Winnaar 2021

Kasteel Hoensbroek

Kasteel-Hoensbroek---500-x-525-pxe.jpg

Eeuwenoude geschiedenis naar het nu

In Kasteel Hoensbroek, één van de mooiste, best bewaarde en meest toegankelijke kastelen van Europa, worden in meer dan veertig authentieke kamers de eeuwenoude verhalen van de vroegere bewoners tot leven gewekt. Van de Middeleeuwen tot de Renaissance en Barok. Waar je ook kijkt in de zalen met prachtige plafondschilderingen en kroonluchters, het lijkt alsof de kasteelbewoners net zijn vertrokken.

 

Veelbewogen geschiedenis

Kasteel Hoensbroek kent een lange en veelbewogen geschiedenis. Het heeft in de acht eeuwen van zijn bestaan allerlei functies gehad, met als de twee belangrijkste verdedigingsburcht en woonhuis. Deze functies zijn terug te vinden in het museum, de huidige bestemming van het gebouw.

 

Voor jong en oud

Bezoekers van alle leeftijden leren, lezen en ontdekken alles over de opmerkelijke architectuur van het kasteel en de kasteelbewoners door de eeuwen heen: Middeleeuwse ridders, graven, rijksheren en markiezen. Te zien zijn bijzondere kasteelvertrekken zoals de middeleeuwse toren en de beruchte kerker, waar ooit leden van de roemruchte bende De Bokkenrijders zuchtten.

 

Spannende verhalen

Kasteel Hoensbroek kent een aantal spannende kasteelverhalen, sagen en legendes. Het zijn verhalen die meestal mondeling zijn overgeleverd, hier en daar aangedikt tot een meer fantasievolle versie. Behalve over het verhaal van de Bokkenrijders, leert de bezoeker bijvoorbeeld meer over de mysterieuze legende van De Blauwe Dame. Of over het spannende verhaal van Philip Damiaan en de geheime kamer.

 

Virtueel Kasteel

Bijzonder aan Kasteel Hoensbroek is dat bezoekers het ook online kunnen beleven, bijvoorbeeld als voorproefje van een echt bezoek, of juist daarna. In het Virtueel Kasteel worden de avonturen uit het verre verleden verteld in een digitale dimensie: een levensechte virtuele dwaal-, ontdekkings- en bewondertocht langs de kasteelvertrekken met vele (digitale) extra’s. Je waant je als een ‘echte’ bezoeker of bewoner in een even ‘echt’ kasteel.

 

Droom Kasteel Hoensbroek: Hoe we acht eeuwen Kasteel Hoensbroek wakker willen kussen
We dromen van een kasteel waarin je vanuit het hier en nu teruggaat naar een tastbaar en beleefbaar verleden. Een kasteel waarin je ontdekt wat er nu niet meer is, maar er ooit wel was. We dromen van een kasteel waarin de vroegere bewoners zelf hun levensverhaal vertellen. Van de roemruchte Bokkenrijders die zuchtten in de kerkers, tot de adellijke bewoners die aten, sliepen, feestten en leefden in de meer dan veertig authentiek ingerichte kamers. We dromen dat we de bezoekers van Kasteel Hoensbroek een onvergetelijke ervaring kunnen bezorgen.

 

 

 

Kasteel-Hoensbroek-Interieur-(7).jpg
Meisje beklimt Middeleeuwse toren.jpg
Kasteel Hoensbroek-Interieur (4).jpg

Kasteel Hoensbroek

Klinkertstraat 118
6433 PB Hoensbroek

Tel: +31 (0) 45 5227272

info@kasteelhoensbroek.nl

www.kasteelhoensbroek.nl

kasteelhoensbroek_logo.png

Vorige winnaars